Værdipuljeprojekt

Compas


Compas i Hedensted dyrker afgrøder med meget lidt vand. Her er målet, at projektet på sigt kan frigive noget af landbrugsjorden til biodiversiteten.

Compas Værdipulje Plante

Compas dyrker planter i et ponic-system, hvor afgrøder dyrkes uden brug af jord.

Erhvervshuset Compas har udviklet systemet Ponic, som dyrker afgrøder med meget lavt vandforbrug. På den måde kan man på sigt kan frigive noget af landbrugsjorden til biodiversiteten.

Compas mener, at det blandt andet kan bidrage til at løse nogle af de udfordringer, vi har fået af klimaforandringerne. Særligt fordi systemet kan trækkes indenfor, så det er uafhængigt at vind- og vejrforhold.

NRGi’s Værdipulje har støttet det grønne projekt, der blandt andet kan være med til at løse nogle af vores klimaudfordringer, med 230.000 kroner.

Se fakta om projektet
"Vi kan spare op til 98 procent vand i forhold til, hvis man dyrkede planterne udenfor."
Linnea Sørensen Projektmedarbejder, Compas
Ponic-system

Dyrker afgrøder uden brug af jord

Ponic, også kaldet hydroponisk dyrkning, er en måde at dyrke afgrøder uden brug af jord.

I stedet for at planterne får de nødvendige næringsstoffer gennem jorden, som man traditionelt kender det fra landbruget, får de i stedet næringsstoffer direkte gennem vandet, der er tilsat en næringsblanding.

Op mod 98 procent af vandet spares

Planterne gror med rødderne hængende frit i kasser, og via dysser i kasserne bliver vandet med næringsblanding sprøjtet direkte på rødderne.

Det overskydende vand løber derefter fra rødderne og ned i vandsystemet igen, så det kan blive genanvendt. På denne måde kan man spare op til 98 procent vand i forhold til, hvis man dyrkede planterne udenfor.

Se fakta om projektet